SněženkaI.

Diskuse > Diskuse mých skupin > 7.B > SněženkaI.

1,2

EITU
17.03.2011 15:48:28
Vytisknout příspěvek
Hodnocení 0
   
Om\ylem jsem Vaši diskusi přesunula do 6.A. Nicméně stále diskutujeme na téma sněženka. Pokud máš nějakou hezkou fotku či článek umísti to sem do diskuse. Lei
katka15
18.03.2011 14:27:38
Vytisknout příspěvek
Hodnocení 4
   

Sněženky rozkvétají jako jedny z prvních květin, často ještě pod sněhem. Bílé květy, s 3 typickými vnějšími okvětními lístky a 3 menšími vnitřními, dohromady vytvářejí pohárkovité květy se zelenými skvrnami. Rod obsahuje 11 druhů. Vyžadují chladné, částečně zastíněné stanoviště a humózní, vlhkou půdu. Vyhovuje jim stanoviště pod listnatými keři a stromy. Uplatňují se v kombinaci s později rašícími květinami i ve skupinách s jinými jarními květinami.

Pěstování:Sází se co nejdříve na podzim 5 – 6 cm hluboko. Mají tenkou slupku, která rychle vysychá, proto je nelze dlouho skladovat. Na stanovišti se dobře rozmnožují a vytvářejí nádherné skupiny. Rozšíření na stanovišti můžeme pomoci dělením trsů. Vždy po třech letech v době květu nebo po odkvětu vyjmeme trsy rostlin ze země a ručně je rozdělíme na několik částí, tak abychom nepoškodily kořeny. Trsy přesadíme na nové místo. Po několika letech můžeme mít zahradu plnou sněženek a navíc sněženky jsou po rozdělení vitálnější.
Johny Z Parku
18.03.2011 21:22:26
Vytisknout příspěvek
Hodnocení 2
   

Sněženka (Galanthus L.) je rod jednoděložných rostlin z čeledi amarylkovité (Amarylidaceae).

Popis

Jedná se o vytrvalé pozemní byliny, s cibulemi. Jsou to rostliny jednodomé s oboupohlavnými květy. Listy jsou v přízemní růžici, zpravidla jsou 2, vzácněji 3, jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele listů jsou celokrajné, většinou čárkovité, často nasivělé, žilnatina je souběžná. Květy jsou oboupohlavné, jsou jednotlivé na vrcholu stonku. Pod květem jsou 2 listeny, které jsou zcela srostlé a tvoří toulec. Okvětí se skládá z 6 okvětních lístků ve 2 přeslenech (3+3), vnější a vnitřní jsou nápadně rozdílné. Vnější jsou delší, bílé, vnitřní kratší, často na vrcholu vykrojené, bílé se zelenou skvrnou. Tyčinek je 6. Gyneceum je složeno ze 3 plodolistů, je synkarpní, semeník je spodní. Plodem je třípouzdrá tobolka.




Zdroj--------------------------------------------------Wikipedie----------------------------------------------------
Verúúš
19.03.2011 12:57:54
Vytisknout příspěvek
Hodnocení 1
   

Popis

Jedná se o vytrvalé pozemní byliny, s cibulemi. Jsou to rostliny jednodomé s oboupohlavnými květy. Listy jsou v přízemní růžici, zpravidla jsou 2, vzácněji 3, jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele listů jsou celokrajné, většinou čárkovité, často nasivělé, žilnatina je souběžná. Květy jsou oboupohlavné, jsou jednotlivé na vrcholu stonku. Pod květem jsou 2 listeny, které jsou zcela srostlé a tvoří toulec. Okvětí se skládá z 6 okvětních lístků ve 2 přeslenech (3+3), vnější a vnitřní jsou nápadně rozdílné. Vnější jsou delší, bílé, vnitřní kratší, často na vrcholu vykrojené, bílé se zelenou skvrnou. Tyčinek je 6. Gyneceum je složeno ze 3 plodolistů, je synkarpní, semeník je spodní. Plodem je třípouzdrá tobolka

Rozšíření ve světě

Je známo asi 14-17 druhů, které jsou rozšířeny v Evropě, jihozápadní Asii a v severní Africe, jinde se vyskytují pouze adventivně.

BuLaNeK
21.03.2011 18:47:58
Vytisknout příspěvek
Hodnocení 0
   

Oboupohlavni květ:je to kvet,ktery ja vybaven samcimi a samicimi pohlavnimi organy.

soubezna zilnatina:soubor svazku cevnich v listech tvori zilnatinu neboli nervaturu.Nejpuvodnejsim typemje zilnatina vidlicnata,dochovana u nekterych kapradin tvori priblizne stejne zilky,vidlicnate vetvene,bezspojeni pricnymi spojkami-anastomazami.dvodeloznych rostlin se vyskytuje zperena dlanita zilnatina.

pestik:je to samici pohlavni organ

tacinka:je to samci pohlavni organ