přírodní rezervace Soos

Diskuse > Diskuse o stavbách a událostech ze hry > Stavby > Zelené stavby > Ostatní > přírodní rezervace Soos

1

Lucik
01.12.2011 18:04:36
Vytisknout příspěvek
Hodnocení 2
   

Národní přírodní rezervace Soos je unikátní přírodní rezervace na sever od Františkových Lázní, z větší části na území Skalné (Kateřina – Hájek – Nový Drahov), kterou spravuje muzeum Františkovy Lázně. Národní přírodní rezervace Soos byla vyhlášena v roce 1964, její rozloha činí 221 ha. Slovo „Soos“ znamená v egerlandském, tj. chebském německém nářečí „močál“.Unikátnost

Naučná, 1,2 km dlouhá stezka vede po dřevěných chodnících na dně vyschlého slaného jezera, ve kterém ze schránek jezerních řas rozsivek vznikla evropská rarita – tzv. křemelinový štít. Nyní je z jezera vlastně rozlehlé rašeliniště a minerální slatiniště s dozvuky vulkanické činnosti v podobě unikátních tzv. mofet, ze kterých vybublává CO2, dále zde vyvěrají minerální prameny, např. Císařský pramen.
Díky pozdní vulkanické činnosti, rašelině i dalším vlivům je krajina v této rezervaci jako z jiného světa, nemá ve střední Evropě obdoby. Národní přírodní rezervace Soos je hojně navštěvovaná turisty. V rezervaci žijí druhy chráněných živočichů a roste zde celá řada mokřadních a slanomilných rostlin.
Ukázat na mapě.