Únik chemikálií do řeky

Diskuse > Diskuse o stavbách a událostech ze hry > Události > Červené události > Únik chemikálií do řeky > Únik chemikálií do řeky

1

Ekostarosta
30.01.2011 18:31:41
Vytisknout příspěvek
Hodnocení 0
   

Co to je? + Jak to vzniká?

Nebezpečné chemické látky mohou do řeky uniknout při havárii v průmyslové výrobě nebo v dopravě. Může se jednat o těžké kovy (rtuť, kadmium aj.), různé oleje, kyseliny apod.

Vliv na okolí

Může dojít k hromadnému úhynu vodních živočichů nebo k vážnému poškození jejich zdravotního stavu. Ohroženy mohou být také vodní rostliny a plankton.

Zajímavosti

Nebezpečné chemické látky se do řek mohou dostat i z moči lidí, kteří pravidelně užívají některá léčiva. Ukázalo se, že například látky z antidepresiv vyvolávají u některých vodních živočichů apatii, látky obsažené v hormonální antikoncepci zase způsobují u ryb neplodnost nebo přechylování pohlaví (samci si zachovávají svůj vzhled, ale přitom se chovají jako samice). Problém je v tom, že čističky odpadních vod tyto látky zatím většinou nedokážou zachytit.

Domácí úkol + Navazující aktivita ve škole

  1. Sledujte po dobu jednoho týdne, které látky a v jakém množství opouštějí vaší domácnost prostřednictvím kanalizace, tj. co vyléváte do odpadu. Zjistěte, které látky se v čistírně odpadních vod z vody obtížně odstraňují, případně se nedají odstranit vůbec.
  2. Diskutujte ve třídě o tom, které látky běžně používané v domácnosti by i v malém množství mohly při případném spláchnutí do záchodu způsobit vážné znečištění vodních toků.