Nové cyklostezky

Diskuse > Diskuse o stavbách a událostech ze hry > Události > Modré události > Nové cyklostezky > Nové cyklostezky

1

Ekostarosta
30.01.2011 18:31:50
Vytisknout příspěvek
Hodnocení 0
   

Co to je?

Cyklostezky (cyklistické stezky) jsou trasy upravené pro jízdní kola. Mohou být pro tento účel zvlášť vybudovány, nebo využívají stávající komunikace (např. tak, že kolům je vyčleněn zvláštní pruh). Většinou zajišťují bezpečnou jízdu na kole po městě. Pojem bývá někdy zaměňován s pojmem cyklotrasy (trasy pro cyklisty). Ty představují orientační směrové vedení cyklistů a mohou být vedeny nejen po cyklostezkách, ale i po jiných komunikacích.

Význam + Vliv na okolí

Doprava na jízdním kole je výrazně ohleduplnější k životnímu prostředí. Kola neprodukují výfukové plyny a ke svému provozu nevyžadují tolik místa. Jízda na kole navíc prospívá celkové kondici. Cyklostezky je však třeba navrhovat promyšleně, především by neměly ohrožovat chodce a zároveň by měly zajistit bezpečnost cyklistů.

Zajímavosti

Na území ČR bylo v roce 2010 kolem 1 600 km cyklostezek. Největší část z nich se nachází na území hlavního města Prahy (168 km) a také ve Zlínském kraji (166 km).

Navazující aktivita ve škole

  1. Zamyslete se nad tím, ke kterým z vašich pravidelných cest by bylo možné využít dopravu šetrnější k životnímu prostředí.
  2. Jsou ve vašem městě zřízeny cyklostezky? Je cesta na kole vaším městem bezpečná? Navrhněte opatření, která by tuto bezpečnost zvýšila.